Filtrovat podle
Qvevri víno
Tradiční a nejstarší metoda výroby vína nejen v Gruzii, ale pravděpodobně na světe vůbec, je metoda zrání vína v hliněných nádobách, které se v Gruzii v oblasti Kachetie nazývají QVEVRI. V Gruzii je tato metoda využívána více než 8 tisíc let. Qvevri nádoby jsou vyráběny ručně, jsou zapuštěny do země a využívá se přirozené cirkulace vína uvnitř nádob, ale i vzájemmné interakce zrajícího vína a půdy, keramické nádoby s obsahem antibakteriálního stříbra a dlouhé nerušené doby zrání. Celá nádoba se na několik měsíců uzavře kamenným uzávěrem, utěsní včelím voskem a celý obsah hroznů včetně slupek, jadérek i stonků se oddává nerušenému procesu zrání, kdy samovolně cirkuluje v qvevri nádobě. Čisté víno se dostává na povrch a slupky se stonky a jadérky sesedají do dna nádoby. Čisté víno se po uzrání stáčí a ze zbytku se ještě vypaluje cha-cha, tedy vinná pálenka.
Aktivní filtry